Η Σημασία της Ψυχοσυναισθηματικής Υποστήριξης κατά την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Από την αρχή της διάδοσης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το ζήτημα της υπογονιμότητας αντιμετωπιζόταν ως βιολογικό και ιατρικό (κύρια δηλαδή ως μηχανικό), παραμελώντας και αγνοώντας τη ψυχοσυναισθηματική του διάσταση, η οποία φαίνεται πως είναι καθοριστικής σημασίας. Αφενός, τα διαρκώς αυξανόμενα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ευημερούν και οργανώνονται σε ολοένα και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις ιατρικών υπηρεσιών, προσελκύοντας στη χώρα μας ακόμη και μεγάλο ποσοστό του εισαγόμενου ιατρικού τουρισμού. Αφετέρου, φαίνεται από τις έρευνες πως η ψυχολογική κατάσταση του ζευγαριού και δη της γυναίκας που απευθύνεται σε αυτά, καθώς και η ευαισθητοποιημένη προσέγγιση των επαγγελματιών, αλλά και η σύνδεση σώματος και νου παρουσιάζουν ένα πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον για τα κέντρα αυτά. Από τα συμπεράσματα των ερευνών προκύπτει, πως αυτή η αδυναμία για αναγνώριση της ψυχοσυναισθηματικής συμβολής στη πρόκληση της υπογονιμότητας συνολικά έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Στο σεμινάριο αυτό θα εξερευνήσουμε, με βάση τα τελευταία στοιχεία, το πως η επικρατούσα προσέγγιση της ιατρικής που τείνει να απομονώνει το σώμα από τον νου, εστιάζοντας στην οργανική πλευρά του προβλήματος και παραμελώντας τη συναισθηματική του διάσταση, περιορίζει την αποτελεσματικότητα της. Επιπλέον, θα ασχοληθούμε με τους τρόπους που θα μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα αυτό, αναγνωρίζοντας τα σημάδια που υποδηλώνουν μια δυσμενή ψυχοσυναισθηματική διάθεση κύρια στη γυναίκα, και προτείνοντας τρόπους να υποστηριχθεί με ψυχοκοινωνικά εργαλεία και παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ει δυνατόν και μέσα στα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έτσι ώστε ανεξαρτήτως έκβασης και αποτελέσματος σε σχέση με τη σύλληψη και διατήρηση μιας κύησης να διατηρείται κατά το δυνατόν η ακεραιότητα της σχέσης των ζευγαριών και της ψυχικής υγείας του καθενός αυτόνομα.

Απευθύνεται:

Η συνάντηση αφορά επαγγελματίες περιγεννητικής (μαίες, μαιευτήρες, παιδιάτρους) και ψυχικής υγείας, αλλά και ζευγάρια ή γυναίκες που είναι σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης

Ημερομηνία Διεξαγωγής Σεμιναρίου:

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, 18:00 – 20:30

Κόστος Συμμετοχής: 20€

Παρέχεται έκπτωση 10% για Φοιτητές και Ανέργους

Σε συμμετοχή 2 ατόμων ισχύει έκπτωση 25% στον κάθε συμμετέχοντα

Αριθμός Συμμετεχόντων:

Ο αριθμός ατόμων είναι αυστηρά περιορισμένος στα 12 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χώρος Διεξαγωγής:

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο - Πολυχώρος Animus Corpus, Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια, 1ος όροφος από τη δεξιά σκάλα (Στάση Μέτρο: Μέγαρο Μουσικής).

Δηλώσεις συμμετοχής ως και την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 στο τηλέφωνο: 210 72 22 214 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/AnimusCorpusAthens

Συντονίστρια:

Ζαμπούνη Ελίνα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Εκπαιδεύτρια Περιγεννητικής Αγωγής

και Βοηθός Μητρότητας (Doula)

Επικοινωνία

Θέτιδος 8

Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected]