EMDR - Ψυχοτραυματολογία

Η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) αποτελεί καίριο εργαλείο της ΨυχοτραυματολογίαςΗ έννοια του ψυχικού τραυματισμού αποτυπώνει τη διαδικασία κατά την οποία ένα ξαφνικό, υπέρμετρα στρεσογόνο γεγονός «εισβάλει» στη ζωή του ατόμου, το οποίο νιώθει ανίκανο τόσο να το ελέγξει όσο και να αμυνθεί από αυτό. Μία τέτοια εμπειρία μπορεί να προέλθει από ένα ακραίο συμβάν, όπως μία σωματική επίθεση ή ένα τροχαίο ατύχημα, καθώς και από άλλες καταστάσεις, όπως η απώλεια αγαπημένου προσώπου ή η αναγγελία μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Κοινό χαρακτηριστικό των τραυματικών εμπειριών είναι ότι κατακλύζουν τον ψυχισμό του ατόμου, καταλύοντας έτσι, τις δυνατότητες για την ψυχική τους επεξεργασία. Σύμφωνα με τη Βεντουράτου, «ποιά βιώματα είναι δυνάμει τραυματικά είναι εντελώς υποκειμενικό κι εξαρτάται από την προσωπικότητα του ατόμου, τον ψυχισμό του, από προηγούμενες εμπειρίες, καθώς και από τη μετέπειτα αντίδραση του περιβάλλοντός του» (2009, σελ.12).

Το τραυματικό γεγονός εγγράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη, αν και με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με άλλου τύπου εμπειρίες. Συχνά οι αναμνήσεις από αυτό είναι ελλιπείς, αποσπασματικές, χωρίς μία λογική ή χρονική σειρά. Ωστόσο, οι σωματικές αισθήσεις και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτό μπορεί να πυροδοτούνται συνειρμικά από ασήμαντες αφορμές, προκαλώντας έτσι αδικαιολόγητα έντονες συναισθηματικές ή συμπεριφορικές αντιδράσεις σε συνηθισμένα γεγονότα της καθημερινής ζωής, όπως κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, φοβίες, αϋπνίες και καταθλιπτικά ή αγχώδη συμπτώματα.

Η μέθοδος EMDR αποτελεί μία σχετικά σύγχρονη ψυχοθεραπευτική μέθοδο για την επεξεργασία τραυματικών εμπειριών μέσω της χρήσης αισθητηριακών ερεθισμάτων -κατά κύριο λόγο, οφθαλμικών κινήσεων- , τα οποία διευκολύνουν τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια. Η μέθοδος διέπεται από τυποποιημένες διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούν τον ρυθμό του θεραπευόμενου, χωρίς να παραβιάζεται ο προσωπικός βαθμός ετοιμότητας για την επεξεργασία της τραυματικής εμπειρίας.

Η μέθοδος EMDR δεν ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις: ψύχωση εν ενεργεία, οργανικό ψυχοσύνδρομο, επήρεια αλκοόλ κι άλλων ουσιών καθώς κι όταν υπάρχει κίνδυνος γι αυτοκτονία, ενεργός επαφή με τον θύτη και έλλειψη ασφαλών συνθηκών στο παρόν.

Μία συνεδρία EMDR διαρκεί 60-90 λεπτά, μετά από συνεννόηση με τον θεραπευόμενο. Διέπεται από τους κανόνες περί απορρήτου κι εμπιστευτικότητας που αφορούν σε όλες τις ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις.

Βιβλιογραφία

Βεντουράτου, Δ. (2009). Εισαγωγή στην ψυχοτραυματολογία και στην τραυματοθεραπεία. Ημέθοδος EMDR. Αθήνα: Εκδ. Πεδίο.

Shapiro, F. (1995).Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): Basic principles, protocols and procedures. NewYork: GuilfordPress.

Δήμητρα Πετανίδου

Ψυχολόγος, PhD, MSC

Ειδίκευση στη Συστημική Θεραπεία και τη μέθοδο EMDR

Επικοινωνία

Θέτιδος 8

Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected]