Μαρία Καλφάκη

Η Μαρία Καλφάκη είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στην Υγεία και την  Αναψυχή του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ., απόφοιτος του προγράμματος ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ., του προγράμματος διπλής σταδιοδρομίας αθλητών του Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου με κατεύθυνση Αθλητικές Επιστήμες : Ειδικός Εργομετρίας, Εργοφυσιολογίας και Αθλητικής Ψυχολογίας και του προγράμματος Π.Ε.Γ.Α. του Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. με ειδίκευση στον Αθλητικό Τουρισμό.

Έχει εκπαιδευτεί ως Εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών Συνοδών ατόμων με ειδικές ανάγκες και ως Εκπαιδεύτρια στον τομέα της αποκατάστασης ΑμΕΑ, σε θέματα ειδικής αγωγής και αγωγής υγείας. Επίσης, έχει κατάρτιση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού, ως επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενου του «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο και των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας και τη διαχείριση κρίσεων και προβλημάτων στη σχολική κοινότητα,  σε καινοτόμες μεθόδους βιωματικής εκπαίδευσης ενηλίκων (μάθηση μέσω των 6 καπέλων σκέψης, μέσω σχεδιασμού και μέσω τέχνης), στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών  των μαθητών κατά τις εκπαιδευτικές μεταβάσεις,  σε εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές διαχείρισης και προαγωγής της υγείας (ρεφλεξολογία, ολιστική διατροφολογία).

Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής, από το 1991 έως σήμερα, σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο εξωτερικό (Η.Π.Α.), σε σχολεία ειδικής αγωγής, σε κέντρα ειδικής αγωγής, αποκατάστασης και δομές επαγγελματικής κατάρτισης ΑμΕΑ (Κ.Α.Α.Μ.Ε.Α.Κ., Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π., Π.Ι.Κ.Π.Α.), σε δομές ψυχιατρικής περίθαλψης (Θ.Ψ.Π. Χανίων, Κ.Ψ.Υ.Χανίων - Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας). Έχει εργαστεί με μαθητές που παρουσιάζουν μαθησιακές ή/και κινητικές δυσκολίες, νοητική καθυστέρηση ή στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και με ενήλικες με ψυχιατρικές διαταραχές.

Έχει, επίσης, εργαστεί ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης με απόσπαση (Κινητική Μάθηση και έρευνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών/τριών του τμήματος), στο Ι.Ε.Κ. Χανίων για τα μαθήματα της Καλαθοσφαίρισης, Κινητικής Μάθησης και Κινητικού Ελέγχου και Γυμναστικής, αλλά και ως Νομαρχιακή Υπεύθυνη Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού Ν.Χανίων, σε Ομάδες Φυσικής Αγωγής, ως προπονήτρια και τεχνικός σύμβουλος ρυθμικής αγωνιστικής γυμναστικής, ως προπονήτρια ταλέντων στον κλασικό αθλητισμό, καλαθοσφαίρισης και του αθλητικού σωματείου για ΑμΕΑ «Αετοί» Χανίων Κρήτης.

Έχει εικοσαετή εμπειρία ως εισηγήτρια βιωματικών σεμιναρίων και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε θέματα  άθλησης, υγείας, διατροφής, βελτίωση ποιότητας ζωής, τεχνικές διαχείρισης του πόνου και του στρες, κινησιολογίας, νευροφυσιολογίας της κίνησης και του λόγου στο θέατρο, τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας σε χωρισμένους γονείς και τεχνικές λήψης απόφασης, σε ημερίδες σταδιοδρομίας, σε σεμινάρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, στην εισαγωγική επιμόρφωση των καθηγητών φυσικής αγωγής (Π.Ε.Κ.), σε θέματα διαχείρισης προβλημάτων στην σχολική κοινότητα και το μάθημα της φυσικής αγωγής, στην κατάρτιση και την υλοποίηση αναπτυξιακών αθλητικών προγραμμάτων στην Ειδική Φυσική Αγωγή και την Ψυχοκινητική Αγωγή.

Συμμετείχε ως ειδική επιστήμονας-αξιολογήτρια στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού για τη φυσική αγωγή Α΄ & Β΄ Δημοτικού. Έχει ανακοινώσει αποτελέσματα ερευνών της στην Ελλάδα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θέματα ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, διαχείρισης ολικής ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων συμβουλευτικής και νεανικής επιχειρηματικότητας, για τις εκπαιδευτικές μεταβάσεις, αθλητικής ψυχολογίας (παρακίνηση), διδακτικές προσεγγίσεις στη φυσική αγωγή. Είναι κριτής σε περιοδικά και συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε προεδρείο  συνεδρίων και ημερίδων. Τέλος, είναι εγεγραμμένη στο μητρώο Ι.Ε.Π. των Ειδικών Επιστημόνων-Αξιολογητών, το μητρώο Επιμορφωτών του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για το πρόγραμμα «Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών – ΘΚ2:Σχολική βία & παραβατικότητα, ΘΚ6:Εκπαίδευση & Ειδική Αγωγή», το μητρώο επιστημονικών συνεργατών ΙΝΕ-ΜΕΣΙΝΕ και βρίσκεται σε εξέλιξη η ένταξη στο μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Εκπαιδευτών Εκπαιδευτών ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Επικοινωνία

Βασιλίσσης Σοφίας 54

Ιλίσια / Αθήνα

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected], [email protected]