Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying): Ας Δώσουμε Μαζί Φωνή στη Σιωπή

Όταν τα φιλικά πειράγματα ονομάστηκαν πλέον Σχολικός Εκφοβισμός και Bullying, η ανησυχία μεγάλωσε. Το φαινόμενο αυτό που δείχνει να επεκτείνεται αντί να μειώνεται, οδηγεί παιδιά και εφήβους στην κοινωνική απομόνωση, στη θλίψη και μερικές φορές σε οδυνηρές επιλογές….

 

Η σιωπή και η απομάκρυνση σίγουρα δεν βοηθάνε. Η γνώση, η ομαδικότητα, η συναισθηματική υποστήριξη και το μοίρασμα είναι η απάντηση στους, εξίσου πονεμένους, εκφοβιστές.

 

Πώς μπορούμε ως γονείς ή εκπαιδευτικοί να βοηθήσουμε στην πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού; Πώς μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά σε ήδη υπάρχοντα περιστατικά εκφοβισμού;

 

Στο διήμερο αυτό σεμινάριο, θα γνωρίσουμε τις επιστημονικά ισχύουσες θεωρίες για το φαινόμενο του Εκφοβισμού, μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των θυμάτων αλλά και των θυτών και να διερευνήσουμε τρόπους αντιμετώπισης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν σε συζήτηση δικές τους εμπειρίες και παραδείγματα προς επεξεργασία.

 

Περιεχόμενο-Δομή Σεμιναρίου:

Το σεμινάριο εστιάζει στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Ο ορισμός του εκφοβισμού (bullying)
  • Ποια είναι τα διαφορετικά είδη εκφοβισμού
  • Το προφίλ του παιδιού που εκφοβίζει («ο θύτης»): τα συναισθήματά του, η συμπεριφορά του και οι επιπτώσεις στο ίδιο και στους συνομήλικούς του.
  • Το προφίλ του παιδιού που θυματοποιείται («το θύμα»):τα συναισθήματα, η συμπεριφορά του στο σχολείο και οι πιθανές ενδείξεις ότι δέχεται εκφοβισμό από τους συμμαθητές του.
  • Πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά στο φαινόμενο του εκφοβισμού ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί.
  • Πώς μπορούμε να παρέμβουμε και να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εκφοβισμού ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί.
  • Το θεωρητικό υλικό πλαισιώνεται : α)με βιωματικές ασκήσεις που βοηθούν την καλύτερη κατανόησή του φαινομένου του εκφοβισμού και β) με εποπτεία των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα περιστατικά εκφοβισμού με τα οποία δουλεύουν.

 

Απευθύνεται:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων καθώς και σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας (Ψυχολόγους, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και Κοινωνικούς Λειτουργούς)

 

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος στα 12 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Διάρκεια Σεμιναρίου:

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, 9:00 – 17:00 και Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, 9:00 – 15:00

 

Κόστος: 160€

Με early booking (μέχρι 19 Απριλίου 2019) παρέχεται έκπτωση 10%

Παρέχεται 15% έκπτωση για Φοιτητές και Ανέργους

Σε συμμετοχή 2 ατόμων και άνω ισχύει έκπτωση 10% στον κάθε συμμετέχοντα

 Η κάθε έκπτωση είναι μοναδική και όχι συνδυαστική.

Χώρος Διεξαγωγής: Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο - Πολυχώρος Animus Corpus, Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια, 1ος όροφος από τη δεξιά σκάλα (Στάση Μέτρο: Μέγαρο Μουσικής)

Δηλώσεις συμμετοχής ως και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στο τηλέφωνο: 210 - 72 22 214 ή στο   e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/AnimusCorpusAthens

 

Εισηγήτριες :

Αφροδίτη Κορογιαννάκη

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος MSc- Συστημική Θεραπεύτρια Οικογένειας

Αλεξία Τσιλιμπώκου

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια (Gestalt- EMDR-CRM)-Ειδ. Παιδαγωγός (ΜΑ)

Επικοινωνία

Βασιλίσσης Σοφίας 54

Ιλίσια / Αθήνα

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected], [email protected]