Εφαρμογές της Κινητικής Μάθησης στην Αθλητική Απόδοση

Η μεγιστοποίηση της κινητικής απόδοσης των αθλητών χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση. Η κινητική συμπεριφορά των αθλητών είναι το αποτέλεσμα της εξάσκησης και της απόκτησης σχετικών εμπειριών, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και μια διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των παραγόντων της κινητικής μάθησης και του κινητικού ελέγχου. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών εξάσκησης μεγιστοποιεί τις πιθανότητες μάθησης – απόκτησης - βελτίωσης των απαραίτητων κινητικών δεξιοτήτων κατά άθλημα.

 

Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν το πρώτο μέρος από ένα κύκλο συναντήσεων με θέμα τις Εφαρμογές της Κινητικής Μάθησης στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης. Γίνεται ανάλυση των εφαρμογών των θεωρητικών μοντέλων που αφορούν την κινητική μάθηση και την κινητική ανάπτυξη σε διάφορα προπονητικά περιβάλλοντα για αθλητές με ή χωρίς κινητικά προβλήματα ή τραυματισμούς. Απευθύνεται σε αθλητές, προπονητές, καθηγητές φυσικής αγωγής, γυμναστές, κινησιολόγους, εργοθεραπευτές, εργοφυσιολόγους και φυσιοθεραπευτές. Προαπαιτούμενες οι βασικές γνώσεις φυσιολογίας και εργοφυσιολογίας.

 

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες μετά τις συναντήσεις να μπορούν να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές της κινητικής μάθησης δημιουργώντας προγράμματα για την αθλητική προετοιμασία, τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης και την αποκατάσταση μετά από κάποιο τραυματισμό των αθλητών/αθλητριών.

 

Θεματικές ενότητες:

 

1. Αρχές της Κινητικής Μάθησης και του Κινητικού Ελέγχου και Αθλητική Απόδοση: Χαρακτηριστικά κινητικών δεξιοτήτων, διαμόρφωση κινητικών προγραμμάτων, μέθοδοι εξάσκησης, διαφοροποιήσεις σε απόδοση και μάθηση.

 

2. Αρχές Εργοφυσιολογίας, Νευροφυσιολογίας της Κίνησης, Κινησιολογίας και Βιομηχανικής των Αθλητικών Κινήσεων και Αθλητική Απόδοση: Στρατηγικές συστηματικής παρατήρησης των κινητικών δεξιοτήτων και της αθλητικής απόδοσης.

 

3. Σωματική Σύσταση και Απόδοση: Δείκτες και κριτήρια αξιολόγησης της απόδοσης, ατομικές διαφορές και κινητικές ικανότητες των αθλητών κατά άθλημα (αερόβια, αναερόβια).

 

4. Βελτίωση της Αντίληψης, Προσοχής, Ταχύτητα Αντίδρασης, Επίπεδο Εγρήγορσης, Κινητικής Μνήμης, Κινητικής Μάθησης:  Στάδια μεθόδευσης των πληροφοριών, Τύποι και Προγράμματα Ανατροφοδότησης, Οργάνωση, Εξάσκηση και Μεταφορά της Κινητικής Μάθησης.

 

5. Ενεργειακά Συστήματα και Κυκλοφορικές, Αναπνευστικές, Μεταβολικές και Ορμονικές Μεταβολές κατά την Άσκηση.

 

6. Διατροφή για την Βελτιστοποίηση της Κινητικής Απόδοσης των Αθλητών.

 

7. Εφαρμογές Κινητικής Μάθησης σε Προγράμματα Αθλητικής Προετοιμασίας κατά Άθλημα (αερόβια, αναερόβια): Στρατηγικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της απόδοσης.

 

8. Εφαρμογές Κινητικής Μάθησης σε Προγράμματα Ψυχολογικής Προετοιμασίας στον Αθλητισμό (καθορισμός στόχων, κίνητρα, νοερή απεικόνιση, ιδεοκινητική προπόνηση, τεχνικές διαχείρισης του άγχους και των συναισθημάτων, κτλ.).

 

9. Εφαρμογές Κινητικής Μάθησης σε Προγράμματα Φυσιοθεραπευτικής Πρόληψης και Αποκατάστασης Τραυματισμών στον Αθλητισμό.

 

Εισηγήτρια: Καλφάκη Μαρία

Ειδίκευση στην Εργοφυσιολογία-Εργομετρία-Αθλητική Ψυχολογία

BSc στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό

MSc στην Υγεία και την Αναψυχή

 

Ημερομηνίες και τόπος συναντήσεων:

Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο – Πολυχώρο Animus Corpus, Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής), 1ο όροφο από τη δεξιά σκάλα, το Σάββατο 8 Απριλίου 9:00 – 18:00 και Κυριακή 9 Απριλίου 9:00 – 16:00.

 

Τηλέφωνο: 210 72 22 214

 

Αξία συμμετοχής: 80 ευρώ

Παρέχεται έκπτωση 15% για Φοιτητές και Ανέργους.

 

Αριθμός συμμετεχόντων: 5-15

 

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης και σχετικό υλικό ανά θεματική ενότητα μετά το τέλος των συναντήσεων

 

Δήλωση συμμετοχής :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSder6kUu5lKVk3DssuuKHnKpYYAVQNCjBJ3gP49Tbc7XAzQ5g/viewform

 

Πληροφορίες για τις θεματικές ενότητες στο τηλέφωνο: 6974471595 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο facebook: https://www.facebook.com/events/948247075287504/

 

Πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση στο τηλέφωνο: 210 72 22 214

 

Η συμμετοχή σας θεωρείται έγκυρη και πιστοποιείται ατομικά από την κατάθεση του 50% του οριζόμενου ποσού των συναντήσεων, μέχρι τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017.

 

Στην κατάθεση πρέπει να φαίνεται οπωσδήποτε ολόκληρο το όνομα και επώνυμο του καταθέτη/δικαιούχου. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων και δεν πραγματοποιηθεί η θεματική ενότητα, όλο το ποσό επιστρέφεται στους δικαιούχους. Θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας βάσει των προεγγραφών και της κατάθεσης στην τράπεζα.

Επικοινωνία

Θέτιδος 8

Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected]