Το Ιχνογράφημα ως Προβολική Διαγνωστική Δοκιμασία: Μέθοδοι, Τεχνικές και Ερμηνεία

Περιγραφή: Το Προβολικό Ιχνογράφημα συνιστά μια μέθοδο ψυχοδιαγνωστικής αξιολόγησης παιδιών, εφήβων και ενήλικων με μακρά κλινική ιστορία. Αποτελεί μέθοδο διερεύνησης των ασύνειδων επιθυμιών, των φαντασιώσεων, των κινήτρων, των γνωστικών περιεχομένων και βεβαίως, των συναισθημάτων, μέσα από έναν εναλλακτικό κώδικα συμβολικής επικοινωνίας, αναγνώρισης και ανάγνωσης των αληθών ψυχονοητικών φορτίων των προσώπων.

Πεδία Εφαρμογών: Το Προβολικό Ιχνογράφημα χρησιμοποιείται σε κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια για την αξιολόγηση περιπτώσεων πραγματικά μεγάλου εύρους. Χρησιμοποιείται επίσης εκτενώς στην ψυχοθεραπεία, ως θεραπευτικό μέσον, ιδίως στην εικαστική, αλλά και ως μέσον ελέγχου της προόδου του περιστατικού. Συνιστά πολύτιμο εργαλείο για τον εκπαιδευμένο κλινικό ή τον εκπαιδευτικό, καθώς πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο αξιολόγησης αλλά και «διατύπωσης επί χάρτου» όλων όσα τα πρόσωπα δυσκολεύονται «να βάλουν σε λόγια».

Στόχοι Σεμιναρίου: Το σεμινάριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει μια εμπεριστατωμένη κλινική γνώση γύρω από τη χορήγηση και την ερμηνεία των ιχνογραφικών δοκιμασιών. Παρουσιάζονται οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες ιχνογραφικές δοκιμασίες, αλλά και κλινικά παραδείγματα για τις επιμέρους περιπτώσεις. Έχει προβλεφθεί η διεξοδική παράθεση των θεματικών ενοτήτων με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη από νέους συναδέλφους ή από συναδέλφους προερχόμενους από διαφορετικά Ψυχοθεραπευτικά ή Διαγνωστικά περιβάλλοντα σε σχέση με τις ψυχοδυναμικές καταβολές της δοκιμασίας, ώστε να την προσαρτήσουν επιτυχώς στη θεραπευτική τους εργαλειοθήκη.

Απευθύνεται: Σε Προπτυχιακούς & Μεταπτυχιακούς Φοιτητές Προγραμμάτων Ψυχολογίας, Ψυχολόγους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας & Εκπαιδευτικούς.

Ο αριθμός θέσεων είναι αυστηρά περιορισμένος στα 10 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διάρκεια Σεμιναρίου: 16 Ώρες, 19 και 20 Μαΐου 2018, 09:00 – 17:00

Χώρος Διεξαγωγής: Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο - Πολυχώρος Animus Corpus, Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια, 1ος όροφος από τη δεξιά σκάλα (Στάση Μέτρο: Μέγαρο Μουσικής)

Δηλώσεις συμμετοχής ως και την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 στο τηλέφωνο: 210 - 72 22 214 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κόστος: 160€

Με early booking (μέχρι και 19 Απριλίου), ισχύει έκπτωση 10%.

Παρέχεται έκπτωση 15% για Φοιτητές και Ανέργους.

Σε συμμετοχή 3 ατόμων και άνω ισχύει έκπτωση 10% στον κάθε συμμετέχοντα.

Στο κόστος περιλαμβάνονται: Πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του Σεμιναρίου (κατόπιν γραπτών εξετάσεων με περιστατικό και ανοικτές σημειώσεις), έντυπο υλικό και βιβλιογραφία.

Συνοπτική Παρουσίαση Ενοτήτων

 • Οι θεμελιώδεις Επιστημονικές Υποθέσεις του Ψυχοδυναμικού μοντέλου για την Προσωπικότητα: 1η Τοπική, 2η Τοπική, Οικονομική, Δυναμική και Γενετική
 • Ψυχαναλυτικές & Ψυχοδυναμικές Εξελικτικές Προσεγγίσεις: Freud, Abraham, Anna Freud, Θεωρία Αντικειμενότροπων Σχέσεων, Klein, Fairbairn, Winnicott, Mahler, Kohut, Bowlby & Ainsworth: Θεωρία Δεσμού, Stern
 • Εξελικτικές Διαδρομές της Δοκιμασίας του Ιχνογραφήματος
 • Οι Αδιευκρίνιστες Μουτζούρες
 • Τα Χρώματα του Ιχνογραφήματος
 • Draw a Person Test – To Σχέδιο της Ανθρώπινης Φιγούρας: Οδηγίες, Ποσοτική Βαθμολόγηση και Ερμηνεία
 • Η Κλίμακα Διαφοροποίησης Φύλου στο Draw a Person
 • House – Tree – Person Test: Οδηγίες, Ερωτήσεις Παρέμβασης, Ποιοτική Ανάλυση, Ερμηνεία D 10 – Η Δοκιμασία των 10 Στοιχείων: Οδηγίες, Ερωτήσεις Παρέμβασης, Ποιοτική Ανάλυση, Ερμηνεία
 • Test de «la dame de Fay» - Η Δοκιμασία της Κυρίας στη Βροχής: Οδηγίες, Ανάλυση και Ερμηνεία
 • Το σχέδιο της Οικογένειας: Οδηγίες, Ερωτήσεις Παρέμβασης, Ποιοτική ανάλυση, Ερμηνεία
 • Το σχέδιο της Φανταστικής Οικογένειας: Οδηγίες, Ερωτήσεις Παρέμβασης, Ποιοτική ανάλυση, Ερμηνεία
 • Το σχέδιο της Ζωόμορφης Οικογένειας: Οδηγίες, Ερωτήσεις Παρέμβασης, Ποιοτική ανάλυση, Ερμηνεία
 • Finger Painting – To Ιχνογράφημα με τα Χέρια: Υλικό, Χορήγηση, Ερμηνεία
 • Ιχνογράφημα και Στοιχεία Ψυχοπαθολογίας
 • Τα Ιχνογραφήματα Παιδιών και Ενηλίκων με Νοητικές Αναπτυξιακές Διαταραχές
 • Τα Ιχνογραφήματα Παιδιών Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης
 • Τα Ιχνογραφήματα Παιδιών και Νέων με Επαπειλητικά Ζωής Χρόνια Νοσήματα
 • Τα Ιχνογραφήματα Ενηλίκων με Χρόνια Νοσήματα
 • Τα Ιχνογραφήματα Προσώπων σε Πένθος και Θρήνο
 • Τα Ιχνογραφήματα Ενηλίκων με Διαταραχές Προσωπικότητας
 • Τα Ιχνογραφήματα Ενηλίκων με Διαταραχές Πρόσληψης της Τροφής: Διαφοροδιαγνωστικά Στοιχεία μεταξύ Βουλιμίας, Ανορεξίας, Υπέρβαρων
 • Ανάλυση Περιστατικών από Ιχνογραφήματα Παιδιών & Νέων Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης, Ενηλίκων με Διαταραχές Προσωπικότητας, Ενηλίκων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Ενηλίκων και Παιδιών με Χρόνια και Τελικά Νοσήματα, Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές, Ενηλίκων με Ψυχώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της Εκπαίδευσης παρέχεται σε όλους τους εκπαιδευόμενους η δυνατότητα αξιολόγησης και εποπτείας των ιχνογραφημάτων που θα χορηγήσουν ιδιωτικά για τη καλύτερη κατανόηση και εκτίμησή τους. Αυτές οι εποπτείες μπορούν να έχουν ατομικό ή ομαδικό χαρακτήρα, αναλόγως προς τις ανάγκες των σπουδαστών.

Εκπαιδευτής:

© Μάνος Κουγιουμζόγλου, [BA. BSc, BA, MA, MSc, PhD(c)], Κλινικός Ψυχολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επικοινωνία

Βασιλίσσης Σοφίας 54

Ιλίσια / Αθήνα

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected], [email protected]