Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές - Ενημερώνοντας τους Επαγγελματίες Υγείας (Μαιευτήρες, Μαίες, Παιδιάτρους) για την Πρόληψή τους, β΄εξάμηνο

“Επιλόχειος κατάθλιψη”, “baby blues”, όροι που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνονται ολοένα και πιο συχνά στο λεξιλόγιο που αναφέρεται στις νέες μητέρες, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν αξιολογηθούν εγκαίρως, τα συμπτώματα που περιγράφουν τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές διαρκούν μερικές εβδομάδες και υποχωρούν έως και πλήρως με απλές προσεγγίσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ήπιες παρεμβάσεις ειδικών ψυχικής υγείας.

Για την έγκαιρη όμως αξιολόγηση τους είναι απαραίτητη η συμβολή των επαγγελματιών περιγεννητικής υγείας που έρχονται σε συχνή επαφή με τις νέες μητέρες. Τόσο οι μαιευτήρες και οι μαίες, όσο και οι παιδίατροί, αλλά και άλλες ειδικότητες ιατρών (όπως π.χ. ενδοκρινολόγοι) υστερούν στην ανίχνευση και παραπομπή περιστατικών που εμφανίζουν τέτοιες ενδείξεις για την ύπαρξη ψυχικών διαταραχών, καθώς και σε επικοινωνιακές προσεγγίσεις που δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας, αποδοχής και ενδυνάμωσης των γυναικών.

Σε αυτό το σεμινάριο διάρκειας 2,5 ωρών καλούνται όλοι οι επαγγελματίες περιγεννητικής φροντίδας, αλλά και τα ζευγάρια που ετοιμάζονται να δημιουργήσουν την οικογένεια τους, να κάνουν μια πρώτη επαφή και γνωριμία με τις προκλητικές αυτές διαταραχές, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Με αυτόν τον τρόπο θα φυτευτούν μερικοί πρώτοι σπόροι ώστε οι επαγγελματίες να είναι σε θέση να προβούν στην πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση τους. Επιπλέον μέσα από τη συνάντηση αυτή ελπίζουμε οι άνθρωποι που φροντίζουν την έγκυο και τη λεχωίδα να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη επίγνωση και ευαισθητοποίηση για την τόσο εύθραυστη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση τους, καθώς και για την πιο ενσυναισθητική προσέγγιση τους.

Ας μη ξεχνάμε πως η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών που περιβάλλουν τη περιγεννητική περίοδο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία της μητέρας ή του νεογνού, αλλά και στον οικογενειακό πυρήνα και ευρύτερα στη κοινωνία μας.

Απευθύνεται:

Η συνάντηση αφορά επαγγελματίες περιγεννητικής (μαίες, μαιευτήρες, παιδιάτρους) και ψυχικής υγείας, καθώς και προληπτικά τα ζευγάρια που προγραμματίζουν μια νέα εγκυμοσύνη.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Ημερομηνία Διεξαγωγής Σεμιναρίου:

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, 18:00 – 20:30

Κόστος Συμμετοχής: 25€

Παρέχεται έκπτωση 20% για Φοιτητές και Ανέργους

Σε συμμετοχή 2 ατόμων ισχύει έκπτωση 10% στον κάθε συμμετέχοντα

Αριθμός Συμμετεχόντων:

Ο αριθμός ατόμων είναι αυστηρά περιορισμένος στα 12 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χώρος Διεξαγωγής:

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο - Πολυχώρος Animus Corpus, Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια, 1ος όροφος από τη δεξιά σκάλα (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).

Δηλώσεις συμμετοχής ως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στο τηλέφωνο: 210 72 22 214 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/AnimusCorpusAthens

Συντονίστρια:

Ζαμπούνη Ελίνα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Εκπαιδεύτρια Περιγεννητικής Αγωγής

και Βοηθός Μητρότητας (Doula)

Επικοινωνία

Βασιλίσσης Σοφίας 54

Ιλίσια / Αθήνα

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected], [email protected]