Animus Corpus - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2016
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 11:45

Πως το παιδί μου κόβει την Πάνα;

 Η διακοπή της πάνας είναι μια διαδικασία, η οποία αγχώνει συχνά τους γονείς. Έτσι, αναζητούν συχνά συμβουλές από παιδιάτρους, δασκάλους και ειδικούς γύρω από το θέμα αυτό, ειδικά όταν τα παιδιά τους έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 2 ετών.

Ποια είναι η σωστή ηλικία για τη διακοπή της πάνας;

Ανάμεσα στις ηλικίες 18-30 μηνών τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τους (να μπορούν δηλαδή να «κρατήσουν» τα κακά και τα τσίσα τους). Ωστόσο πέρα από τη νευρολογική ετοιμότητα, πολύ σημαντική είναι και η ψυχολογική ετοιμότητα των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να μπορούν να «αφουγκραστούν» το παιδί τους και το ρυθμό του, χωρίς να το πιέζουν. Εάν ένα παιδί είναι αρνητικό σε αυτή τη διαδικασία είναι καλό να μην το πιέσουμε, αλλά να περιμένουμε λίγους μήνες ακόμα, ώστε να είναι έτοιμο.

Είναι το παιδί μου έτοιμο;

Κάποια σημάδια ότι το παιδί μας είναι έτοιμο να απαλλαχθεί από την πάνα είναι τα εξής:

  • Μένει στεγνό για αρκετές ώρες, παρόλο που φοράει την πάνα του.
  • Μπορεί να ακολουθήσει απλές εντολές.
  • Δυσανασχετεί όταν η πάνα του είναι λερωμένη (λεκτικά ή με εκφράσεις του προσώπου).
  • Δείχνει ενδιαφέρον για την τουαλέτα.
  • Ζητά να φορέσει βρακάκι.
  • Ζητά να ουρήσει στην τουαλέτα.

Η μετάβαση…

  • Αγοράστε με το παιδί σας ένα γιογιό ή αν εκείνο δεν το επιθυμεί, αγοράστε ένα στεφάνι για την τουαλέτα, καθώς και ένα μικρό σκαλοπατάκι.
  • Ενθαρρύνετέ το να καθίσει στην τουαλέτα/γιογιό.
  • Δείξτε του τη διαδικασία που ακολουθούμε στην τουαλέτα (αυτοεξυπηρέτηση & κανόνες υγιεινής).
  • Αγοράστε βρακάκια που του αρέσουν.
  • Μην το τιμωρείτε και μην αναστατώνεστε σε τυχόν ατυχήματα. Είναι αναμενόμενο πως θα συμβούν. Μιλάμε στο παιδί ήρεμα και του εξηγούμε πως δεν πειράζει και πως την επόμενη φορά θα τα καταφέρει.
  • Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την διακοπή της πάνας, πρέπει να είστε συνεπείς και σταθεροί. Μην μπερδέψετε το παιδί φορώντας του τη μια μέρα πάνα και την επόμενη όχι.
  • Οπλιστείτε με υπομονή κι επιμονή και σκεφτείτε ότι είναι μια διαδικασία ιδιαίτερη για το παιδί σας, η οποία οδηγεί προς την αυτονόμησή του.
  • Η διακοπή της πάνας το βράδυ ή στον μεσημεριανό ύπνο γίνεται σταδιακά, αφού πρώτα έχει κατακτηθεί η διακοπή της κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βίκυ Τσατσανύφου

Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Κατηγορία Blog

ΜΕΡΟΣ Α: Διαδικτυακά Παιχνίδια Νέας Εποχής

Η φαντασία είναι το εργαλείο με το οποίο τα παιδιά φέρνουν στα μέτρα τους την πραγματικότητα. Η καταβύθιση στην οθόνη του gaming ακυρώνει την πρωτοκαθεδρία της φαντασίας. Αυτή παραδίδεται στην δημόσια ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Tο νεότερο περιβάλλον διαδικτυακών παιχνιδιών σε αντίθεση με το παλαιότερο (εποχή packman, arkanoid) έχει ως εξής:

  • ασαφή διάρκεια , αρχή και τέλος του παιχνιδιού.
  • απροσδιόριστοι στόχοι σε άτακτα χρονικά διαστήματα.
  • αμέτρητοι αντίπαλοι με αφύσικη ταχύτητα.
  • ατμόσφαιρα παιχνιδιού που δημιουργεί αίσθηση αιωνιότητας, άπειρης χρωματικής ποικιλίας και ξεχωριστών δυνάμεων.

Τα παραπάνω αντιτίθενται στην πραγματική παιδική ζωή, όπου οι περισσότερες δραστηριότητες είναι περιορισμένες χρονικά, βαρετές, έχουν αρχή και τέλος και όλα βαίνουν πιο αργά απ’ ότι στα παιχνίδια.

Η επιλογή αποχώρησης από την επίπλαστη πραγματικότητα του διαδικτυακού παιχνιδιού φαντάζει οικειοθελής αλλά στην πραγματικότητα στιγματίζει τον παίκτη. Σε κάποια παιχνίδια, αν ένα παιδί επιλέξει ατομικά να αποχωρήσει, του δίνεται αντίστροφη μέτρηση για να επανεξετάσει την αποχώρηση του και απειλείται να χαρακτηριστεί προδότης – ένοχος για την ομάδα του, αν τελικά το κάνει.

Mε την επιλογή αυτού του τρόπου διασκέδασης για τα παιδιά μας, συναινούμε στο να ζουν σε ένα ηλεκτρονικό βασίλειο αιώνιο, άπειρο, χρωματιστό, αφύσικα ταχύ, όπου η ηλεκτρονική προσωπικότητά τους αναμετράται με παντοδύναμους αντιπάλους. Όποιο παιδί κρίνεται ανεπαρκές σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ηλεκτρονικής του ταυτότητας, ή επιθυμεί κάποια στιγμή προσωρινά ή μόνιμα να απεκδυθεί αυτής, είναι ένοχο.

Η ηλεκτρονική «ικανότητα» του παιδιού δημοσιοποιείται και ελέγχεται από την διαδικτυακή παρέα. Ο βασιλιάς της ενοχής είναι παρών, κυριαρχεί από δημόσιο βήμα, αλλά δεν έχει πρόσωπο. Παλαιότερα η επιτυχία/ αποτυχία σε ηλεκτρονικό παιχνίδι ήταν προσωπική/ ιδιωτική.

Για τους ενήλικες τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι επιλογή. Κρίνοντας από τη συχνότητα χρήσης τους, φαίνεται ότι τα προτιμούμε από τα παλιά παιχνίδια. Τα παιδιά όμως έχουν την επιλογή να αποφασίσουν ελεύθερα και κυρίως ιδιωτικά;

Αλεξία Ζήση

M.Sc. Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Κατηγορία Blog

Οι αρθρωτικές και οι φωνολογικές διαταραχές, χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στην κατανόηση, την επεξεργασία και τη σωστή παραγωγή των ήχων της ομιλίας, σε ηλικίες που οι δυσκολίες αυτές θα έπρεπε να έχουν ξεπεραστεί.

Πολλές φορές ακούμε τα παιδιά να λένε, <<φέλω>>, αντί <<θέλω>>, <<τάτω>>, αντί <<κάτω>>, <<νελό>>, αντί <<νερό>>, <<ντουάπα>>, αντί <<ντουλάπα>> κλπ και τους γονείς να ανησυχούν, χαρακτηρίζοντας το παιδί τους ως «προβληματικό».

Οι ήχοι μπορεί να απαλείφονται, να αντικαθίστανται ή να παραμορφώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο λόγο, με τη μορφή δυσκατάληπτης ομιλίας.

Στις αρθρωτικές διαταραχές, το παιδί διαλέγει το σωστό φώνημα, αλλά το προφέρει λανθασμένα, λόγω δυσλειτουργίας του μηχανισμού παραγωγής της ομιλίας.

Στις φωνολογικές διαταραχές, το παιδί διαλέγει το λάθος φώνημα για να χρησιμοποιήσει, λόγω λανθασμένης οργάνωσης των φωνημάτων.

Αρθρωτικές διαταραχές:

Οι διαταραχές της άρθρωσης κυμαίνονται από σοβαρές (δυσαρθρία) έως ήπιες (εξελικτική διαταραχή άρθρωσης). Εμφανίζονται στην προσχολική ηλικία και σχετίζονται με την ικανότητα του παιδιού να γνωρίζει πώς να τοποθετεί σωστά τους αρθρωτές (γλώσσα-χείλη-δόντια-υπερώα), για να παραχθεί σωστά ο ήχος. Ενώ οι διαταραχές της άρθρωσης, συχνά δε συνοδεύονται από κάποια άλλη διαταραχή, μπορεί να σχετίζονται με:

 • Δομικές ανωμαλίες (σχιστίες χειλιών ή υπερώας)

• Ορθοδοντικές ανωμαλίες (ελλείψεις δοντιών, κακή σύγκλιση δοντιών)

• Νευρολογικές ανωμαλίες

Φωνολογικές διαταραχές:

Στις φωνολογικές διαταραχές δεν υπάρχει κάποιο ανατομικό ή νευρολογικό πρόβλημα. Οι κινητικές δεξιότητες, οι στοματοπροσωπικές δεξιότητες και οι δεξιότητες της μίμησης, εκτελούνται φυσιολογικά, αλλά η ομιλία μπορεί να είναι δυσκατάληπτη. Η δυσκολία οφείλεται στην κατανόηση-επεξεργασία, δηλαδή το άτομο μπορεί να σχηματίσει το φώνημα που θα του ζητηθεί, αλλά δεν είναι σε θέση να το ξεχωρίσει από ένα άλλο με κοινά χαρακτηριστικά. Κυρίως εκδηλώνεται με:

 • Αντικαταστάσεις φωνημάτων («βόντι», αντί «δόντι»)

• Αναδιπλασιασμούς («τιτί», αντί «κουτί»)

• Απλοποιήσεις συμπλεγμάτων («πίτι», αντί «σπίτι»)

• Αρμονίες («λουλούρι», αντί «κουλούρι»)

 • Μεταθέσεις και μετακινήσεις («εφέλαντας», αντί «ελέφαντας»/ («πρότα», αντί «πόρτα»)

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι αιτίες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση των παραπάνω δυσκολιών, είναι οι εξής:

 • Η κληρονομικότητα

• Η μερική απώλεια ακοής, κυρίως κατά την περίοδο της γλωσσικής και φωνολογικής ανάπτυξης του ατόμου

• Η δυσκολία της ακουστικής αντίληψης, διάκρισης και επεξεργασίας των ήχων

• Η συναισθηματική ανωριμότητα του παιδιού

• Τα ελλιπή ερεθίσματα που παρέχονται από το περιβάλλον του παιδιού

Επιπροσθέτως έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά με φωνολογικά ελλείμματα κατά τη νηπιακή ηλικία, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες κατά τη σχολική τους επίδοση, οι οποίες σχετίζονται με μαθησιακές δυσκολίες (γραφο-αναγνωστικές δυσκολίες, δυσκολίες στην ορθογραφία).

Η λογοθεραπευτική παρέμβαση στοχεύει στην αξιολόγηση, τη διάγνωση της διαταραχής, τον στοματοπροσωπικό έλεγχο και την αποκατάσταση της διαταραχής. Ο λογοθεραπευτής εκπαιδεύει κάθε φορά το άτομο ώστε να επιτευχθεί η σωστή άρθρωση του εκάστοτε φωνήματος-φθόγγου και εν συνεχεία να γενικευτεί η χρήση του στον αυθόρμητο λόγο.

 Παλάντζα Μαρία

Λογοθεραπεύτρια, (Α.Τ.Ε.Ι  Ηπείρου)

Κατηγορία Blog

Επικοινωνία

Θέτιδος 8

Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: [email protected]