Ψυχολογία-Ψυχοθεραπεία

Γιατί να κάνω Ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που είναι ψυχικά ασθενείς, αλλά σε οποιονδήποτε τον ενδιαφέρει να κάνει μία εσωτερική αναζήτηση, με στόχο είτε την αυτογνωσία, είτε ακόμα και την αλλαγή. Πρόκειται για μία ενδοσκοπική διαδικασία, ώστε να καταλάβει κάποιος από περισσότερες οπτικές γωνίες, τον εαυτό του, την ίδια του τη ζωή, ακόμα και τους γύρω του, πάντα σε σχέση με αυτόν. Με άλλα λόγια, όπως φροντίζουμε το σώμα μας, πρέπει να νοιαζόμαστε και για την ψυχή μας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος οδηγείται στην πόρτα του ψυχοθεραπευτή. Ένας από αυτούς είναι, επειδή νοιώθει την ανάγκη να ξεπεράσει κάποια προβλήματα που τον ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα το έντονο άγχος, φοβίες, ανασφάλειες, προβλήματα τα οποία μας κρατάνε πίσω από το να πετύχουμε τους στόχους μας, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να μπορούμε να διεκδικούμε. Μέσω της ψυχοθεραπείας λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε και να ιεραρχήσουμε όχι μόνο τους στόχους μας, αλλά και τις αξίες και τα όνειρά μας, μαθαίνοντας παράλληλα τρόπους να τα διεκδικούμε. Η διαδικασία αυτή βοηθάει στο να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθησή μας και την αυτοεκτίμησή μας και να έχουμε περισσότερη δύναμη και θετική ενέργεια στο να διαχειριστούμε και να απολαύσουμε την καθημερινότητά μας.

Ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος επισκέπτεται τον ψυχοθεραπευτή είναιη βελτίωση στις σχέσεις του (οικογενειακές, προσωπικές, επαγγελματικές).Μέσω της ψυχοθεραπείας αναγνωρίζουμε τις προσωπικές μας αδυναμίες στο πλαίσιο των σχέσεων και παύουμε να ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά των άλλων με βάση τις ανασφάλειες και τους φόβους μας. Πλησιάζουμε τους άλλους με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη καχυποψία, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο έτοιμοι να μοιραστούμε και να δοθούμε συναισθηματικά. Έτσι, μαθαίνουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας, αλλά και να λέμε όχι και να βάζουμε όρια στους άλλους, χωρίς ωστόσο να γινόμαστε δύσκαμπτοι.

Τέλος, αν και η ψυχοθεραπευτική διαδικασία επικεντρώνεται στις πρώιμες σχέσεις (π.χ. με τους γονείς), στόχος της είναι να σταματήσουμε να είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν και αντί να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, τους γονείς, του δασκάλους, τους προηγούμενους συντρόφους, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ν’ αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να χρησιμοποιήσουμε όσα μπορούμε να μάθουμε μέσω της ψυχοθεραπείας για να σχεδιάσουμε και να ζήσουμε ένα καλύτερο, πιο ικανοποιητικό μέλλον.

  

Άννα Περαντινού

Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα και την Κοινωνικοθεραπεία

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Lancaster Μ. Βρετανίας

Ερωτήσεις

Από 
Θέμα 
Κείμενο 
    

Επικοινωνία

Βασιλίσσης Σοφίας 54

Ιλίσια / Αθήνα

Τ: +30 210 72 22 214
F: +30 210 72 22 282

email: info@animuscorpus.gr, AnimusCorpus@email.com